Premis Literaris Sant Jordi
HISTÒRIA

La convocatòria d’uns premis literaris, o d’uns jocs florals, ha estat una activitat recurrent des de temps immemorials a molts els centres educatius. Fos al voltant de les festes de Nadal, de la festivitat de Sant Tomàs d’Aquino —patró dels estudiants—, del dia de la poesia o de la diada de Sant Jordi, molts han estat els certàmens que s’han convocat arreu per potenciar la creativitat literària de l’alumnat.

Al llarg de la història gairebé bicentenària de l’institut Ramon Muntaner, diversos i variats han estat els concursos que han permès mostrar les virtuts poètiques o narratives dels alumnes, i de segur que, al llarg dels cent vuitanta-cinc anys d’història que ens contemplen, han estat un estímul per potenciar la creativitat i el talent. D’entre tots ells, possiblement el més longeu de tots els que s’han organitzat, i que encara es manté en actiu, ha estat el Premi Literari Sant Jordi, que ja compta amb trenta-cinc anys d’història.

Fou al segle passat, durant el curs 1989-1990, quan dos joves docents tot just arribats al centre van voler endegar aquest concurs. El principal promotor del projecte va ser en David Casellas, professor de llengua catalana, qui va engrescar el professor Joan Manuel Soldevilla a tirar endavant aquesta iniciativa. Així es va fer i, des del primer moment, el projecte va comptar amb el suport de la direcció del centre —encapçalada en aquells anys per Francesc Canet—, així com amb la col·laboració dels professors més veterans de llengua catalana i castellana, que van acollir la proposta amb entusiasme i amb ganes d’implicar-s’hi; d’aquesta manera, el 23 d’abril de 1990, es va celebrar, a la sala d’actes de l’institut, la primera edició dels Premis literaris Sant Jordi.

Des d’aquell moment, i de forma ininterrompuda, s’han anat succeint les convocatòries; ni les pandèmies, ni els canvis de professors que s’han anat encadenant, ni les transformacions tecnològiques i socials que ha viscut el nostre món han fet perdre impuls a aquesta iniciativa que, per a alguns, ha suposat l’inici d’una carrera en el món de les lletres i la comunicació. Només a tall d’exemple, i sense la voluntat de ser exhaustius, podem recordar que van ser guardonats en algun moment futurs periodistes de renom com han estat la Laura Brugués o l’Anna Teixidor, dramaturgs com en Carles Mallol o novel·listes com en Jair Domínguez.

Alguns cursos, en temps de màquines d’escriure i de ciclostils, es van recollir els treballs guanyadors, i així es conserven al centre els dossiers que apleguen els textos premiats els anys 1993, 1994, 1995, 1996, 1998, 2002 i 2003; potser és poc, però sempre és més que res.

El projecte s’ha mantingut al llarg dels anys amb el suport de les successives direccions, sovint amb la complicitat de l’AFA del centre, sempre amb la implicació de dotzenes de docents que, en un moment o un altre, han estat membres del jurat i, per damunt de tot, amb l’entusiasme i creativitat dels nostres estudiants, que, més enllà de classes, exàmens i avaluacions, han volgut explorar els camins de l’expressió literària.

Llarga vida als Premis literaris Sant Jordi!

Subscriu-te al butlletí de la Biblio

Estigues al dia de les últimes novetats.

T'has subscrit correctament! Ups! S'ha produït un error. Torna-ho a intentar.

√ Subscrivint-te acceptes rebre informació periòdica al teu mail.

√ Només es poden subscriure els alumnes i professors de l’INS Ramon Muntaner amb el seu correu electrònic corporatiu @insrm.cat.

Desplaça cap amunt